Skip to main content

Ekler Luca paralimpiai bajnok vezetésével ősszel indul Egyetemünkön az ország egyetlen inkluzív sportoktató szakirányú képzése. Kedvcsinálóként hallgassátok meg Mezei Dániel podcastját!

Nem mai probléma, hogy a friss diplomás testnevelő tanárok nem igazán tudnak mit kezdeni a fogyatékossággal élők sportoktatásával. Márpedig nem intézhetjük el egy kézlegyintéssel a jelenséget, hiszen a nem épek között ugyanúgy találunk remek versenysportolókat vagy éppen mozogni vágyókat.

Erre a problémára kínál most egyedülálló megoldást a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kétféléves inkluzív sportoktató szakirányú képzése, amelynek szakfelelőse a TF-en végzett Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta.

Luca két barátjával és kollégájával, Lengyel Zsófia paraaquatlon-világbajnoki bronzérmes sportolóval és Urr Anitával, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) főtitkárával ült egy asztalhoz, pontosabban közös mikrofon elé, hogy megismertesse a parasport, illetve a képzés rendkívül színes világát a hallgatókkal.

Nem véletlen, hogy őket választotta beszélgetőpartnernek, hiszen a kurzus ötletgazdája a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), míg Lengyel Zsófia ezen a képzésen szerzett korábban képesítést.

A beszélgetés során számos érdekes dolog hangzik el, többek között az, mi hívta életre a képzést, miért vállalta el Luca a vezetését, miben egyedülálló a kurzus, mi a legfőbb haszna az edzők, a sportszervezők, de leginkább a testnevelő tanárok számára, illetve milyen kihívásokra kell felkészülniük az ide jelentkezőknek. Végül, de nem utolsósorban megtudhatjuk, mik a jelentkezés feltételei, melyek a képzés legfőbb elemei, kiktől tanulhatunk, továbbá, hogy pontosan mire számítsanak, akik szeretnék elvégezni.

A műsorokat több felületen, a Youtube-on és a Spotify-on is meghallgathatjátok.

Forrás: www.tf.hu