Skip to main content

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) együttműködése keretében elindult az Olimpiai Értékek Iskolai Program (Olympic Values Education Programme, OVEP) továbbképzése. Első körben 14 alkalommal, összesen 336 pedagógus vesz részt a képzésben, aminek eredményeként országos szinten több mint 200 iskola többezer diákja csatlakozik a programhoz.

A párizsi olimpia közeledtével a MOB a TF-fel együttműködve olyan továbbképzési programot alkotott meg, amely segítségével a diákok megismerkedhetnek az olimpizmus nevelési elveivel, az olimpiai értékekkel. Az Olimpiai Értékek Iskolai Program továbbképzése felkészíti a pedagógusokat különböző olimpiai nevelési projektek megvalósítására. A programot a NOB Olympic Solidarity platformján keresztül a MOB teljes mellszélességgel támogatja.

A hazai olimpiai bizottság azt várja ettől a programtól, hogy a képzésben résztvevő pedagógusokon keresztül diákok ezrei ismerjék meg az olimpiai értékeket, a kiválóságot, a tiszteletet, a barátságot, hogy aztán egyazon értékrendet követve, az olimpiai mozgalom aktív támogatóivá válhassanak.

A térítésmentes, egynapos (10 órás) tréning célja, hogy a résztvevő – bármely szakos – pedagógusok és a szakképzésben résztvevők változatos és modern oktatási módszerek segítségével nyerjenek betekintést az olimpiai nevelés témáiba. Emellett felkészülnek arra, hogy az OVEP-program oktatási módszereit a gyakorlatban is alkalmazni tudják saját iskolájukban.

A lebonyolítás vezető trénere dr. Csányi Tamás, a TF Testnevelés-elméleti és Oktatásmódszertani Tanszékének vezetője, a projekt menedzsere Szijj Lilla, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja.

Kiválóság, tisztelet, barátság – három olyan alapvető emberi érték, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság többek között az Olimpiai Értékek Iskolai Programjában is a zászlajára tűzött azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a fiatalokkal.

A helyszínt is biztosító Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem oktatási rektorhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság megkereste a Testnevelési Egyetemet a projekt megvalósítása céljából.

„Jó néhány platformon működünk együtt, és azt gondolom, minél több a platform, annál eredményesebb lehet a két szervezet közötti együttműködés, a közös jövőkép – mondta dr. Cserny Ákos. – Emlékszem, középiskolás voltam a szöuli olimpia idején, óriási élményt jelentett a diáktársaimmal végigszurkolni a magyarok szereplését. Azt szeretném, hogy önök is közvetítsék azokat az olimpiai értékeket, amelyeket a MOB és a TF magáénak érez: az olimpizmust, a tiszta sport értékét, a sport szeretetét. Kívánom, hogy ezt az értékrendet, élményt önök vigyék tovább a diákoknak. Ennek az eredményességét úgy tudjuk majd mérni, ha látjuk, minél több gyermek, diák, hallgató érdeklődik az olimpia iránt, és kerül közel a sporthoz.”

A Magyar Olimpiai Bizottság nevében dr. Bartha Csaba operatív igazgató – egyben a TF Edzéselméleti és Módszertani Kutató Központjának igazgatója – köszöntötte a résztvevőket. „Nem volt kérdés számunkra, hogy a Testnevelési Egyetemmel együttműködve valósítsuk meg az olimpiai nevelési projektünket. A program népszerűségét mutatja, hogy két nap alatt betelt a lehetséges jelentkezési létszám. Sokat dolgoztunk rajta, remek anyag született a kiadvány és a módszertan tekintetében egyaránt. Már 2014-ben, a nanjingi ifjúsági olimpia idején is megtapasztaltuk, milyen jelentőséggel bírnak a közösségi programok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára. Az ifjúsági olimpiák, a felnőtt olimpiák, a multisportesemények, amelyeken a coubertini eszme szerint a sporteredmények mellett a részvétel is fontos. A NOB rengeteget tesz azért, hogy megszólítsa a fiatalokat, az olimpiai mozgalom, az olimpiai eszme megismertetése, elfogadtatása céljából. Éppen ezért jelennek meg a programban olyan sportágak, mint a falmászás, a gördeszka, a breaktánc, vagy a BMX freestyle. Nyitnunk kell a fiatalok felé, ennek lehet egyik eszköze az Olimpiai Értékek Iskolai Program, amelyen keresztül többezer gyermekhez juthat el az ismeretanyag. Itt jegyezném meg, hogy az említett sportágakban júniusban a budapesti Ludovika Campuson rendezik meg az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik állomását, amelynek keretében az OVEP is bemutatkozik.”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2008-ban hozta létre Olimpiai Nevelés Programját azzal a céllal, hogy az olimpia eszmeiségét átadja a fiatal nemzedéknek. Ezt a stratégiát vitte tovább Jacques Rogge azzal, hogy megálmodta az ifjúsági olimpiai játékokat, hogy ezt az eszmeiséget át is élhessék a fiatal sportolók, és az olimpiai eszme „követeiként” térhessenek vissza hazájukba. Azóta a NOB edukációs bizottságot hozott létre, hogy tagországait segítse a helyi nevelési projektek megvalósításában. Az általuk kidolgozott és folyamatosan fejlesztett kiadvány az OVEP tananyagcsomag, amely a szakmai alapja a különböző nevelési projekteknek. Ezek lehetnek különböző fesztiválok, országos olimpiai napok, iskolai projektek, tantervi megvalósítások, felsőfokú képzések, tréningek, workshopok stb…

Az olimpiai filozófia alapja a test, szellem és a lélek harmóniája. Az OVEP módszertana is erre épül, hogy mozgáson és tevékenységen keresztül még a nehezebben megfogható olimpiai értékrendszer is elsajátítható.

A gyakorlatorientált tréningen olyan feladatok szerepelnek, mint például képzelt interjú Coubertinnel, csalással kapcsolatos esetek megvitatása, kabalafigurák által közvetített üzenetek és a béke kérdésköre.

Az Olimpiai Értékek Iskolai Programmal kapcsolatos bővebb információk a MOB honlapján ide és ide kattintva elérhetők.

FORRÁS: https://olimpia.hu/hirek/elindult-az-olimpiai-ertekek-iskolai-program-tovabbkepzese